V delu
O ZELENIH LEGVANIH (iguana iguana)
 

Zeleni legvani niso kuščarji, za katere je lahko skrbeti in jih tudi ni tako lahko udomačiti. Če se odločite, da želite živeti z legvanom, morate vzeti v račun najmanj leto dni intenzivnega udomačevanja hitro rastočega in vedno bolj samostojno mislečega kuščarja, ki bo še nadaljnih 10 do 15 ali celo več let vašega življenja zahteval nego glede svojih potreb in malih muhavosti. Odrasel legvan je velik in inteligenten kuščar, ki vas bere bolje, kot vi berete njega. Legvani niso primerni za otroke. Starši, ki dovolijo otroku, da ima legvana, se morajo zavedati, da so oni primarni skrbniki in finančno odgovorni za žival, ne otrok. To so kuščarji, ki zahtevajo vsakodnevno nego, sorazmerno z rastjo vedno večje tropsko urejeno okolje, posebno osvetjavo, vsak dan sproti svežo hrano in redne preglede pri veterinarju. Legvani niso poceni, ko jih kupujemo (ko prištejemo še vso opremo, ki jo moramo nabaviti za začetek), niti za njih ni lahko skrbeti. Še vedno hočete legvana? Potem berite dalje…

OSNOVNA DEJSTVA

Velikost:
Povprečno je trup dolg le približno 1/3 celotne dolžine telesa, 2/3 telesne dolžine pa zavzema rep. Legvani hitro rastejo, nekako povprečne vrednosti so sledeče:
• dolžina mladiča je približno 20 cm
• dolžina legvana pri starosti enega leta je nekje od 75 cm pa do 95 cm
• pri starosti petih let je legvan dolg od 140 pa tudi že do 180 cm
• odrasel legvan je lahko dolg več kot 200 cm
Dolžina legvanov ni standardna, variira glede na spol (samci so večji in bolj robustni od samic), pa tudi glede na to, s katerega področja žival izvira (ali njeni predniki). Zato so dolžine odraslih legvanov od 150 do 200+ cm vse v mejah normale.


Primerjava 8 let starega legvana z okoli 4 mesece starim legvančkom

Teža:
Sorazmerno z rastjo pridobivajo tudi na teži, tako komaj izvaljen mali legvanček tehta od 90 g do 100 g, medtem ko odrasel kuščar lahko tehta več kot 8 kg.
Copyright: Besedilo in slike so last Alenke Balta
Besedilo sem dobil na njeni povezavi, na tej povezavi je datoteka v pdf formatu, v kateri so popolnoma vse informacije o ZELENIH LEGVANIH, poleg tega pa se ta datoteka stalno obnavlja z novimi informacijami.